Kurallar

KORUNAN ALANLARDA İÇİN ZORUNLU KURALLAR

KORUNAN ALANLARDA DOĞA TURLARI VE DİĞER ALAN KULLANIMLARI İÇİN UYULMASI ZORUNLU KURALLAR

1-    Doğa turları Ülkemizin tüm doğal alanlarını gezmek, görmek, tanımak ve tanıtmak gibi amaçlarla organize olarak düzenlenen etkinlikler olup; kaynakların sürdürülebilirliği, etkin yönetimi ve korunması, ziyaretçi güvenliği ile birlikte ziyaretçilerin yönlendirilmesi, ziyaretçi ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanabilmesi amacıyla her türlü etkinlik düzenleyicileri, idareden izin almak zorundadır.

2-     İzin başvuruları şahsen ve posta, fax, elektronik posta ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne veya İl Müdürlüklerine yapılır, başvurular 10 (on) iş günü içerisinde sonuçlandırılır.

3-    Tur öncesinde “doğada uyulması gereken kurallar” etkinliği düzenleyenler tarafından katılımcılara/ziyaretçilere dağıtılır ve kurallara uyulması sağlanır.

4-    Korunan alanlar içerisinde nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türlerine hiçbir şekilde zarar verilemez. Bu türler toplanamaz, sökülemez ve bazı parçaları kesilemez, yabani hayvanların yumurtaları toplanamaz ve yuvaları bozulamaz.

5-    Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kesin koruma altına alındığı alanlarda ve genel güvenlik açısından girilmesi sakıncalı bölgeler ve yerlerde turlara izin verilemez.

6-    Tur gezileri esnasında kuşlara zarar verecek faaliyetlerde bulunulamaz (Bireyler rahatsız edilemez, yuva ve yavrulara dokunulamaz ve hiçbir gerekçe ile doku ve kan örnekleri alınamaz). Kuşların üreme dönemlerinde kuş gözlemi yapılamaz ve görüntü alınamaz.

7-    Profesyonel amaçlı fotoğraf ve film çekimleri Bakanlıktan gerekli izinler alınmadan yapılamaz.

8-    Yabancı ziyaretçiler için Türkiye’de av turları, fotoğraf ve film çekimleri ile av yaban hayvanı gözlem turları yaptıracak seyahat acenteleri Bakanlıktan av turizm belgesi almak zorundadırlar.(4915 sayılı yasanın 15. Maddesi)

9-    Turlarda, fotoğraf ve film çekimlerinde uygulanacak ücretler ve süreler her yıl başında Genel Müdürlükçe belirlenir ve duyurulur.

10- Turlar sırasında görülen veya karşılaşılan yaban hayvanları ürkütülemez ve takip edilemez. Tur güzergahı, görülen hayvanın gittiği yönde olması durumunda uygun bir süre beklenilir ve yaban hayvanını ürkütecek, rahatsız edecek kadar yaklaşmamaya özen gösterilerek daha yavaş bir şekilde güzergaha devam edilir.

11- Ziyaretçi güvenliği için İdare gereken uyarıyı yapar ve diğer gereken önlemler etkinliği düzenleyenler tarafından alınır.

12- Her ne suretle olursa olsun, ziyaretçiler ürettikleri çöpleri geri götürmek zorundadırlar.

13- Turlar sırasında gürültü yapılması ve yüksek sesli müzik dinlenilmesi yasaktır.

14- Alanları kirletici, floraya zarar verici ve faunayı rahatsız edici hiçbir etkinlikte bulunulamaz.

15- Alanlarda ateş yakılamaz.

16- Yaban hayatı tahrip edilemez.

17- Korunan alanların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunlarına neden olacak iş ve işlemler yapılamaz.

18- Korunan alanlarda sertifikalı “Alan Kılavuzu” bulunması durumunda ziyaretçilerin alan kılavuzları ile birlikte sahayı ziyaret etmeleri zorunludur. Ancak, günübirlik kullanım alanları ile planda tanımlanan mutlak koruma zonu dışındaki alanlar yine tanımlanan kurallar çerçevesinde gezilebilir.

19- Mutlak korunması gerekli alanlarda ve planlarda yer alan mutlak koruma zonlarındaki doğal kaynakların insan etkisi olmaksızın doğal halinde bırakılması öngörüldüğünden, idarenin bilgisi dışında alanların kullanımı ve ziyaretçilerin gelişigüzel alanda dolaşımı kesinlikle yasaktır.

20- Korunan alanlarda ziyaretçiler, belirlenen bölgeler ve güzergâhlar dışına çıkamazlar (Bu husus hem kaynak değerlerinin korunması hem de ziyaretçi güvenliği açısından önemlidir).

21- Alanların kullanma ve yararlanma şartları ve seviyesi İdarece belirlenir ve “taşıma kapasitesi”nin dışına çıkılamaz.

22- Planlı alanlarda ziyaretçi yönetimi, alandaki ziyaretçi kullanımları vb. uygulamalar hazırlanan planlar kapsamında uygulanır ve plan kararları dışına çıkılamaz.

23- Tur güzergahının ne şekilde (taşıt, yaya vb.) gezilebileceği alanların uzun devreli gelişme planları ve yönetim planlarında tanımlanmaktadır. Plan kararları dışındaki araçlar kullanılamaz. Yönetim planına haiz olmayan alanlarda idarece uygun görülecek çevreye zarar vermeyecek araçlar kullanılmalıdır.

24- Korunan alanlarda koruma, yönetim, araştırma, ziyaretçi bilgilendirme ve yönlendirmeye yönelik hizmet ve tesislerin bu alanlar için yapılan planlar doğrultusunda minimum olumsuz etki oluşturacak şekilde gerçekleştirilmesi öngörülür ve uygulama planları ile gerçekleştirilir.

25- Sulak alanlarda su rejimini etkileyecek hiçbir faaliyette bulunulamaz.

26- Sulak alanlara hangi amaçla olursa olsun yabancı tür atılamaz, bırakılamaz ve sulak alanlardan tür toplanamaz.

27- Bu kurallar Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2007/1 Genelgesi uyarınca hazırlanmış olup genelge hükümlerine aykırı hareket edenlere “2872 sayılı Çevre Kanunu”nda öngörülen cezalar uygulanır. Seyahat acenteleri ve diğer tüzel kişiler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu ile 1330 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda yasaklanan fiillerin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun uygulandığı yerlerde işlenmesi halinde, cezalar bir misli artırılarak uygulanır. Sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi ve korunan alanların kaynaklarının sürdürülebilirliği, etkin yönetimi, korunması, gelecek nesillere aktarılması ve ziyaretçi güvenliği ile birlikte korunan alanlara gelen ziyaretçilerin izlenmesi ve yönlendirilmesi ile ziyaretçi ihtiyaçlarının ve beklentilerinin tanımlanabilmesi açısından yukarıda belirtilen kuralların eksiksiz uygulanması önem arz etmektedir.

MÜZE KURALLARI

MÜZE ZİYARETLERİNDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

 

Müzelerde uyulması gereken kurallar, müzelerin korunmasına ve ziyaretçilerin keyifli bir deneyim yaşamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kurallar, genellikle aşağıdakileri içerir:

  • Müzelere temiz ve uygun kıyafetlerle girilmelidir. Bu, müzelerin korunmasına yardımcı olur ve diğer ziyaretçilere saygılı olur.

  • Müzelerde yüksek sesle konuşmaktan kaçınılmalıdır. Yüksek ses, diğer ziyaretçileri rahatsız edebilir ve eserlere zarar verebilir.

  • Müzelerde dokunmamalı veya eserleri taşımamalısınız. Eserler, hassas ve değerlidir ve dokunulduğunda veya taşındığında zarar görebilirler.

  • Müzelerde fotoğraf ve video çekmek için izin alınmalıdır. Bazı müzelerde, eserleri korumak veya telif hakları nedeniyle fotoğraf ve video çekmek yasaktır.

  • Müzelerde sigara içmek yasaktır. Sigara dumanı, eserlere zarar verebilir ve diğer ziyaretçilere rahatsızlık verebilir.

  • Müzelerde yiyecek ve içecek tüketmek yasaktır. Yiyecek ve içecekler, eserlere zarar verebilir ve diğer ziyaretçilere rahatsızlık verebilir.

  • Müzelerde evcil hayvan gezdirmek yasaktır. Evcil hayvanlar, eserlere zarar verebilir ve diğer ziyaretçilere rahatsızlık verebilir.

Müzelerde uyulması gereken diğer kurallar ise şunlardır:

  • Müzelerde güvenlik görevlilerinin talimatlarına uyulmalıdır. Güvenlik görevlileri, müzelerin korunmasına ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için oradadır.

  • Müzelerde sergilenen eserler hakkında bilgi almak için rehberlerden veya broşürlerden yararlanılabilir. Rehberler ve broşürler, eserlerin anlamını ve önemini anlamanıza yardımcı olabilir.

  • Müzelerde sergilenen eserlere saygı duyulmalıdır. Eserler, geçmişten gelen değerli hazinelerdir ve onlara saygı duymak önemlidir.

YABANCI TURİSTLER İÇİN KURALLARI

YABANCI TURİSTLER İÇİN   TÜRKİYE’  DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DAVRANIŞ KURALLARI

Yurt dışı seyahatleri oldukça heyecan verici yolculuklardır. Bilinmeyen bir dil ve kültüre sahip bir ülkeye seyahat edilecek olması yolcular üzerinde panik yaratabilir. Çünkü her ülkenin kendine has birtakım yasakları ya da kısıtlamaları bulunur. Bu yasak ve kısıtlamaların ihlal edilmesi halinde ülkeler tarafından belirlenmiş cezai yaptırımlar da mevcuttur. Aşağıda ülkemizde dikkat edilmesi gereken davranış kuralları ile ilgili genel bir bilgilendirme metni oluşturulmuştur. 

Yere Çöp Atmak

Pek çok ülkede yaygın olarak kullanılan yere çöp atma yasağı dikkat edilmesi gereken kuralların en başında gelir. Pek çok ülke yere çöp atılması halinde para cezası yazarak cezalandırma yapar. Almanya, Hollanda, İngiltere ve Singapur bu ülkeler arasında yer alır. Yurt dışında yazılan para cezaların oldukça yüksek bir tutara sahiptir. Bu nedenle bu konuda son derece dikkatli olmak gerekir. Avrupa'da yer alan pek çok ülke ve Türkiyede’ de  çöpler sınıflara ayrılarak atılır. Bu nedenle çöp atarken elinizde bulunan atığın türünü doğru belirlemek ve doğru çöpe atmak gerekir.

Bisiklet Yolunu İşgal Etmek

Almanya, İsviçre, İsveç, Kanada ve Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkede bisiklet kullanımı oldukça yaygındır. Ülkemizde de bu alışkanlık günden güne artmaktadır. Trafiğin rahat bir şekilde akması ve bisiklet kullanan kişilerin güvenliği için bisiklet yolları bulunur. Bu yollar sadece bisikletli sürücülere ait olduğundan dolayı yayalar tarafından meşgul edilmesi yanlış bir davranıştır. Bu durum hem gündelik hayatı hem de bisiklet sürücülerini tehlikeye atar. Bisiklet yolu üzerinde yer alan bisikletler süratli bir şekilde ilerlediğinden dolayı bu yollar üzerinden geçiş yaparken oldukça dikkatli olmak gerekir. Aksi halde olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Temas Etmek - Dokunmak

Ülkemizde temas etmek, dokunmak hoş karşılanmaz. Özellikle bir insanın kafasına dokunulması oldukça yanlış bir davranıştır . Ayrıca manevi ve dini inanışlar sebebi ile de özellikle kadın ve çocuklarda temas ve dokunmak hiç hoş karşılanmaz. 

Trafik Kurallarını Önemsememek

Her ülkenin trafik kuralları kendi içerisinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle seyahat etmeden önce bu konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Özellikle araç ile seyahat ederken bu kurallara uyulması son derece önemlidir. Herhangi bir kural ihlali halinde ceza alınması gibi bir durum söz konusu olabilir. 

Yemek Hizmetleri Kuralları ve Bahşiş

Restoranların çalışma saatleri hakkında doğru bilgi edinmek gerekir. Çalışan personellere ısrarcı olmamak gerekir. Yemek hizmetleri esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer davranış kuralı ödenen bahşişlerdir. Her ülkenin beklenen bahşiş oranı farklılık gösterir. Az oranda bahşiş bırakmak servisin beğenilmediğine ya da herhangi bir sorun olduğuna işarettir. Bu nedenle bu konuda dikkati olmak gerekir.

Herkesle Sohbet Etmeye Çalışmak

Pek çok ülkede yabancılar ile konuşmak oldukça yanlış bir davranış olarak görülür. Bu nedenle yaptığınız seyahat sırasında karşılaştığınız insanlar ile uzun süreli sohbetlerden kaçınmanız gerekir. Gereksiz sohbetler zamandan kayıp yaşanmasına sebep olduğundan dolayı gerekmedikçe kimseyle muhatap olmamak gerekir.

Dini İnançlara Saygısızlık Etmek

Her ülkenin dini inancı ve ibadet yöntemleri birbirinden farklıdır. Seyahat öncesinde gidilecek ülkenin inançları ve kutsalları araştırılmalı, özellikle bu konularda dikkatli ve hassas olunmalıdır. Ayrıca dini mekânları seyahat ederken giyim kuşam konusuna da özen gösterilmeli. Ülkemizde özellikle ibadet alanlarında temiz ve ortama uygun kıyafetler ile bulunmak , yüksek ses ile konuşmamak , cep telefonlarını sessiz moda almak, ibadet edenlerin yakın çevresinde yer almamak, ibadethanelere girerken ayakkabıları çıkarmak temel zorunlu kurallardır. 

Şaka Yapmaya Çalışmak

Ülkemizde özellikle aşağılayıcı, cinsel ya da inanç konulu ve  temaslı şakalar hoş karşılanmaz. Bu sayede hem siz hem de etrafınızda bulunan kişiler daha keyifli ve sorunsuz bir şekilde seyahat edebilir.

Giyim Kuşama Dikkat Etmek 

Her ülkenin giyim kuralları kendi içerisinde değişkenlik gösterebilir. 

Ülkemizde ibadethaneler, özel davet, organizasyonlar dışında kıyafet kısıtı ya da uygulaması bulunmaz. İnanışlar gereği uluslararası kabul görmüş etik ve ahlaki kurallara uygun giyinmek ve davranışlar sergilemek topluma açık alanlarda beklenen durumdur.